Montesa i la UV

vblasco-xviii
Retrat de fra Vicent Blasco i García (1735-1813), membre de l’Orde de Montesa i rector de la Universitat de València entre 1784 i 1813

EXPOSICIÓ I SESSIÓ ACADÈMICA AL CENTRE CULTURAL “LA NAU” DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA, EN COL·LABORACIÓ AMB EL VICERECTORAT DE CULTURA-UV

L’orde de Santa Maria de Montesa té una part de la seua història i patrimoni lligada estretament a la Universitat de València. Arran de la desamortització dels béns eclesiàstics duta a terme a Espanya en el marc de la Revolució Liberal del segle XIX, també els béns materials de l’orde foren objecte de subhasta o incorporació al patrimoni de l’Estat i, entre ells, els seus arxius i biblioteca.
Fou així com la biblioteca del convent de Montesa, radicada des de meitat del segle XVIII al nou Palau del Temple construït a la ciutat de València, fou incorporada com altres biblioteques d’institucions religioses valencianes a la Biblioteca Històrica de la Universitat de València.
Per donar a conèixer aqueix patrimoni es van a dur a terme les següents activitats:

A) Exposició de manuscrits i impressos de dita biblioteca de Montesa, i catàleg de l’exposició.
Inclourà alguns retrats de membres de l’orde de Montesa, entre ells els dos situats en el Paranimf de la UV.
Lloc: Sala “Duc de Calàbria” del Centre Cultural “La Nau” de la UV.
Calendari: octubre-desembre de 2017.

B) Catalogació de dita biblioteca Montesiana de la UV i publicació de dit catàleg.

C) Sessió acadèmica al Paranimf de la Universitat sobre els membres de l’orde de Montesa que foren professors de la Universitat, especialment qui fou rector de la Universitat, fra Vicente Blasco Garcia (1784-1813).
Presentació del llibre de Llum Juan sobre el rector Blasco, editat properament per la Institució Alfons el Magnànim.